Dječje ljuljačke su izvrstan način da djeca uživaju u igri i provode vrijeme na otvorenom ili u zatvorenom prostoru kada je vani hladno. No, prije nego što dijete uskoči na ljuljačku, važno je pravilno je montirati kako bi se osigurala sigurnost.

U ovom tekstu ćemo vam predložiti načine na koje možete montirati dječju ljuljačku i korake i te sigurnosne mjere koje treba poduzeti.

LjuLja ljuljačka za bebe i djecu dolazi na dva metalna prstena i sa dvije karabiner kuke, odmah spremna za ljuljanje! Možete je objesiti u dnevnom boravku, dječjoj sobi, u vrtu, na balkonu ili na terasi. Gdje god imate uvijete i siguran prostor za montažu.

Možete je i prenositi iznutra van, kod bake, na obiteljsko putovanje ili izlet u prirodu. Možete je objesiti i na dječjem igralištu, ukoliko želite da se Vaše dijete ljulja u čistoj i ispravnoj ljuljačci, jer znamo da su ljuljačke za bebe (ako ih uopće ima na igralištu) često oštećene ili skroz potrgane.

1. Montaža dječje ljuljačke na gredu, šipku, granu drveta i slično.

Najlakši i najbrži način montaže, koji najčešće ne zahtjeva upotrebu alata je da prebacite uže preko šipke ili grede i zakačite ga karabiner kukom . Svakako, najsigurnije je kada se ubuši odgovarajuća kuka pa se na nju objesi ljuljačka. Ljuljačku za bebe možete objesiti i na šipku za zgibove koja se montira na dovratnik (štok) vrata. 

2. Montaža dječje ljuljačke kukama u strop ili zid

Za montažu u strop ili zid potrebno je odabrati čvrstu i stabilnu površinu koja može podnijeti težinu i silu ljuljanja, te dovoljno velik prostor koji nema prepreka. 

Provjerite čvrstoću grede ili stropa. Odaberite odgovarajuće kuke imajući na umu vrstu materijala koji ćete bušiti. Postoje razne vrste kuka. Pazite na veličinu i vrstu vijaka i tipli. Prije nego što započnete s montažom pročitajte upute, provjerite imate li sve dijelove za montažu ljuljačke i da je sve ispravno. Tu mislimo na kukice, sigurnosne vijke, tiple i sl. 

Označite mjesto montaže. Koristite olovku ili marker kako biste označili mjesto na kojem ćete montirati kuku. Možete montirati na jednu kuku, ali bolja opcija je montaža na dvije kuke koje su razmaknute u širini ljuljačke ili do 10 cm šire od samog sjedala. 

Koristite bušilicu i prikladan bušaći alat za bušenje rupa prema označenom mjestu. Pazite da je veličina rupe odgovarajuće veličine za kuku i tipl. Pazite da čvrsto pričvrstite sve dijelove i provjerite jesu li svi spojevi sigurni i stabilni. Pridržavajte se uputa proizvođača! 

Provjerite sigurnost! Nakon montaže kuke za ljuljačku, provjerite je li čvrsto pričvršćena. Provjerite je li sve stabilno i da nema znakova labavosti. Isprobajte ljuljačku kako biste bili sigurni da je kuka pravilno montirana i da može podnijeti težinu i sile ljuljanja.

3. Montaža dječje ljuljačke na stalak za ljuljačku

Za montažu na stalak u pravilu nisu potrebni alati. Metalni stalci često imaju predviđeno mjesto gdje ćete lako objesiti ljuljačku pomoću karabiner kuke. Na manje drvene stalke je dovoljno uže ljuljačke namotati na šipku i onda karabiner kukom uhvatiti uže. Vodite računa o tome da je manji drveni stalak namijenjen za lagano ljuljanje djeteta.

Sigurnosna upozorenja

Za dodatnu sigurnost ispod ljuljačke možete dodati meku podlogu kako bi se ublažio eventualni pad. Redovito provjeravajte ljuljačku kako biste osigurali da su svi dijelovi i spojevi u dobrom stanju. Ako primijetite bilo kakva oštećenja, odmah ih popravite ili zamijenite. Nemojte koristiti neispravnu ljuljačku za ljuljanje!

Ljuljačku je najbolje montirati da sjedalo bude oko 30-40 cm od poda pa uzmite u obzir visinu mjesta gdje želite montirati ljuljačku.
NIKADA ne ostavljajte dijete bez nadzora odrasle osobe u ljuljačci! Ne ostavljajte dijete da spava u ljuljačci, ako dijete zaspe u dječjoj ljuljačci prebacite ga u krevetić ili neku drugo mjesto za spavanje!