Naši mali se vole ljuljati, ne samo zato što je to zabavno, oni žude za aktivnostima koje su dobre za njihov razvoj, a ljuljanje je upravo to!

Ljuljačke za djecu su popularan i koristan komad opreme koji pruža mnoge prednosti za vašu bebu i dijete. Osim što pružaju zabavu i opuštanje, ljuljačke imaju i pozitivan učinak na razvoj djeteta. U ovom tekstu vam donosimo neke od ključnih prednosti korištenja ljuljačke za bebe i djecu.

  • Smiruje i opušta dijete! Ljuljačka pruža umirujuće kretanje koje pomaže smiriti i opustiti bebu ili dijete. Nježno ljuljanje stvara osjećaj sigurnosti i sličan je pokretu kojem su izloženi dok su još u maternici. Ovo umirujuće kretanje može pomoći u smirivanju nemirnih beba i ublažiti plač.
  • Potiče san! Mnoge bebe i djeca vole ljuljanje prije spavanja. Ljuljanje potiče lučenje hormona melatonina, koji je odgovoran za regulaciju sna. Ljuljanje prije spavanja može pomoći u uspostavljanju rutine uspavljivanja i poticanju dubljeg i mirnijeg sna. Kada beba zaspe, nemojte je ostavljati da spava u ljuljačci, prebacite je na ravnu površinu prikladnu za spavanje!
  • Stimulacija osjetila i ravnoteže! Ljuljanje pruža stimulaciju različitih osjetila kod djece. Pokreti naprijed-nazad u unutarnjem uhu potiču razvoj vestibularnog sustava. Vestibularni sustav obrađuje informacije ovisno o gravitaciji i položaju tijela u prostoru. On pruža informacije o položaju glave, te i brzini i smjeru kretanja. Vestibularni sustav je smješten u unutarnjem uhu i povezan je sa osjetom ravnoteže. Osim toga, ljuljanje može pružiti vizualnu stimulaciju, posebno kada dijete gleda okolinu koja se mijenja dok se ljulja. Dok se ljuljaju, bebe i djeca aktiviraju mišiće cijelog tijela kako bi održali ravnotežu. Ovo potiče razvoj motoričkih vještina i jačanje mišića.
  • Zabava i igra! Ljuljanje je puno više od zabave! Ljuljačka im omogućuje da se osjećaju kao da lete, pruža im osjećaj slobode. Potiče maštu, mogu se igrati da su razni likovi iz crtića i bajki. Ako odaberete ljuljačku sa veselim dezenom životinja i drugih likova, možete potaknuti učenje naziva likova i izgovarati s djetetom njihove nazive. Sa nekim dezenima možete smišljati bajke i priče dok se dijete ljulja.

Jeste li znali da ljuljanje:

  • Jača djetetov torzo i pomaže mu razviti ravnotežu.
  • Stimulira dio mozga koji pomaže djetetu da razvije bolju koncentraciju.
  • Pomaže kod senzorne integracije, odnosno procesa kako mozak organizira i tumači informacije. Sve je to važno za kasniju sposobnost kompleksnog učenja.
  • Učinkovito smiruje.
  • Potiče društvenu interakciju i razvoj.
  • Pomaže u razvoju grube i fine motorike.

Koliko dugo mogu ostaviti bebu u ljuljačci?

Za male bebe je bitno da koristite prikladan model ljuljačke za njihovu dob. Za male bebe, ljuljačku u kojoj leže, a za bebe koje su se same posjele ljuljačku u kojoj beba sjedi. Kada se radi o manjim bebama, preporuka je da ljuljačku koristite do 30 minuta u komadu, dok će veće bebe same pokazati kada im je dosta ljuljanja. Djecu nikada ne ostavljajte bez nadzora odrasle osobe!